El mapa de Sky View Factor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ensenya amb gran resolució el resultat continu del càlcul d’SVF per aquesta regió.
L’SVF és la fracció de cel visible, vista des del terra cap amunt, projectada sobre un pla. Aquesta fracció és un paràmetre molt important en la mesura de l’intercanvi energètic de la radiació entre la ciutat i l’atmosfera. Està fortament lligat a la temperatura de superfície i conseqüentment, també és un factor important en la temperatura de l’aire de la ciutat.
A banda de les utilitats en càlculs i modelitzacions dels efectes sobre la temperatura i en fenòmens com el d’illa de calor, l’SVF també és una mesura de percepció de l’entorn. Una percepció vinculada la densitat, normalment associada amb aspectes negatius de la vida urbana.
Així doncs, la finalitat d’aquest càlcul és aportar una eina alternativa i complementària en la millora del disseny urbà tant des de l’aspecte energètic i climàtic com també en la percepció ciutadana de l’entorn urbà.
Metodologia
El càlcul es realitza a partir d’una modelització 3D feta amb imatges provinents de teledetecció amb tecnologia LIDAR. La resolució espacial de treball és de 0,5 metres per al continu de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona resultant més de 3.000.000.000 punts. Per a cada punt del model digital d’elevació es va mesurar l’obstrucció de la superfície terrestre a l’atmosfera en 24 direccions azimutals a una distància de 250 metres. Aquest càlcul es va processar amb el mòdul de SAGA dins de QGIS. El mètode que fa servir està basat en els algoritmes de Boehner & Antonic (2009) a Land-Surface Parameters Specific to Topo-Climatology. Posteriorment es va fer un calibratge amb dos models de regressió aprofitant dades in-situ amb fotografies d’ull de peix i un procés de càlcul de Skyline i Skyline Graph de les eines d’anàlisi tridimensional d’ArcGIS. En el desenvolupament de les funcions de calibratge es va veure que la correlació es veia afectada negativament per la rugositat del terreny, per la qual cosa es va fer un càlcul de curvatura amb un posterior filtratge per a la correlació dels models.
Els resultats finals, s’han reclassificat i processat per disminuir-ne la mida i augmentar el dinamisme que requereix l’entorn web. Així doncs, s’ha passat d’una resolució espacial de 0,5 metres contínua a una de 1 m categoritzada per a fer més fàcil la seva consulta.